Cum creezi singur un banner publicitar?
- iunie 24, 2020
- Online marketing
Nu este suficient sa creezi singur un banner publicitar; este important sa functioneze. Aceasta inseamna ca banner-ul ar trebui sa fie atractiv vizual, sa provoace dorinta de a face click pe el si de a transmite mesajul corect. In acest articol, vom descrie criteriile pentru un banner publicitar de calitate, precum si serviciile in care acesta poate fi realizat in 30 de minute.
Cum creezi un banner clickabil
Alege dimensiunea potrivita
Cu cat bannerul este mai mare, cu atat utilizatorii vor apasa pe el. Cu toate acestea, dimensiunea acestuia depinde de locul in care va fi plasat anuntul si pe ce dispozitive se va afisa.
Daca creezi un banner pentru site-ul tau, dimensiunea acestuia poate fi oricare, principalul lucru este sa existe suficient spatiu. Pentru anunturile din Google Ads, se utilizeaza dimensiunile standard:
- 728 × 90 pixeli – un banner cu dimensiune completa (leaderboard) care este afisat in partea de sus sau de jos a paginii;
- 300 × 250 pixeli – dreptunghi mediu (medium rectangle). Este adesea introdus in text, nu este enervant si pare organic;
- 336 × 280 pixeli – dreptunghi mare (large rectangle);
- 300 × 600 pixeli – banner de jumatate de pagina (half page);
- 320 × 100 pixeli – banner pentru dispozitive mobile.
Pentru retelele sociale se utilizeaza alte dimensiuni:
- story-uri pe Instagram si Facebook – 1080 x 1920 pixeli;
- postari pe Instagram – 1080 x 1080 pixeli;
- postari pe Facebook – 1200 x 628 pixeli.
Foloseste culori potrivite
Designul joaca un rol esential. Culorile nu trebuie sa fie stralucitoare, sfidatoare, dar bannerul ar trebui sa iasa in evidenta pe site. Inainte de a crea o imagine, merita sa te uiti la fundalul paginii unde va fi plasata pentru a selecta culori contrastante.
Nu exagera cu elementele
Bannerele, in special cele mici, nu pot folosi multe elemente. Acestia vor ameti si vor distrage atentia de la actiunea principala – citirea textului.
Creaza un mesaj clar
Textul din banner trebuie citit instantaneu, deoarece utilizatorul se uita peste banner si nu se va chinui sa citeasca ceva greu de observat. Mesajul publicitar trebuie sa fie scurt, de preferinta nu mai mult de 4 randuri.
De asemenea, fontul trebuie sa fie simplu, sans serif (vezi imaginea pentru comparatia dintre fonturi serif si sans serif) si fara alte elemente vizuale. Este de dorit sa afisezi butoane pentru a crea impresia ca banner-ul este clickabil. Culoarea fontului nu trebuie sa fie asemanatoare cu cea a imaginii pentru ca nu va putea fi observat sau citit.
Utilizeaza un call to action (CTA) pe imagine sau buton: „acceseaza”, „click aici”, „aboneaza-te” etc. Utilizatorul trebuie sa stie ce sa faca.
Foloseste elementele brandului
Pe banner trebuie sa utilizezi logo-ul companiei sau culorile sale corporative. Este posibil ca utilizatorul sa nu acceseze site-ul, dar numele (logoul) companiei va ramane in capul sau, iar in viitor si-l va aminti de indata ce va avea nevoie de anumite servicii / produse furnizate de companie.
Foloseste animatii
Un banner animat poate functiona mai bine decat unul static, deoarece atrage mai mult ochiul. Dar animatia ar trebui sa fie simpla si sa dureze pana la 15 secunde.
Nu exagera
Pentru un banner atractiv este suficient:
- 1 imagini cu un fundal clar;
- 1 mesaj text destul de scurt, cu un font simplu si culoare contrastanta;
- 1 call to action;
- logo-ul companiei.
Salveaza fisierele corect
Alege de asemenea formatele potrivite: jpg, png, gif sau html5. Nu ar trebui sa utilizezi formatul flash in 2020, multe browsere nu il accepta.
Poti crea bannere in Photoshop sau Illustrator, dar aceste programe necesita anumite abilitati. Este mult mai usor sa utilizezi serviciile dedicate pentru crearea de bannere. Au o interfata intuitiva si iti permit sa creezi un banner publicitar in cateva minute.
6 servicii pentru realizarea unui banner publicitar
Canva
Poate ca primul lucru pe care ar trebui sa-l incerci este sa creezi un banner in Canva. Serviciul este convenabil, are template-uri diverse: pentru publicitate, story-uri, postari, infografice etc.
Care sunt celelalte beneficii ale Canva? Aceasta:
- baza de date imensa de fonturi;
- mii de optiuni de emoticoane, videoclipuri, stickere, fundaluri, muzica;
- este posibil sa se creeze un banner animat;
- poti incarca fotografii de pe computer.
Desigur, nu toate functiile si fotografiile sunt gratuite. Costul incepe de la 1 USD pe template sau de la 9,95 USD pe luna pentru un abonament de un an. Ieftin, avand in vedere costul serviciilor designerilor.
Crello
Serviciul Crello este convenabil prin faptul ca are template-uri populare pentru dimensiunile de bannere folosite pe Google Ads. Principiul de proiectare, interfata si functionare este aproape acelasi cu cel al lui Canva, doar mai sarac. Dar aici puteti gasi modele si fundaluri interesante care nu se afla in alte servicii de genul acesta.
Odata cu achizitionarea unui abonament, oportunitatile se inmultesc. Costul incepe de la 7,99 USD la abonarea pe un an.
Adobe Spark
Acest serviciu poate fi numit „Photoshop pentru incepatori”. Adobe Spark are o interfata intuitiva, destul de multe template-uri, dar mai putine decat Canva. Meniul aflat in partea dreapta creeaza inconveniente, dar te poti obisnui cu el.
Costul versiunii platite incepe de la 7,13 EUR la abonarea pe un an.
In momentul de fata (24.06.2020), Adobe Spark ofera pentru o perioada de timp primele 2 luni gratuite la achizitionarea pachetului Individual.
Desygner
Desygner are un numar mare de template-uri, inclusiv pentru bannere pentru Google Ads. Este adevarat, majoritatea sunt disponibile numai in versiunea premium.
Pe banner pot fi adaugate diverse elemente, dar foarte putine sunt disponibile gratuit. Ofera posibilitatea de a selecta mai multe bannere si a le modificat formatul (dimensiunile) cu un singur click.
Costul versiunii premium este de 9,99 USD pe luna.
Bannersnack
In Bannersnack poti crea bannere statice, precum si animate in format HTML5 si Flash (desi acesta din urma trebuie evitat).
Exista mai multe template-uri gratuite decat in serviciul anterior. Exista multe formate (dimensiuni) de bannere pe care le poti seta sau poti efectiv crea formate noi. Iti poti incarca imagini direct din calculator si de asemenea, poti lucra cu layere.
Poti crea 10 bannere gratuit, dupa care trebuie sa cumperi un abonament in valoare de 7 USD.
Fotor
Fotor este un serviciu cu inregistrare optional pentru conturile gratuite. In el poti crea designrui, colaje sau poti edita fotografii. Exista template-uri pentru bannere publicitare, postari pentru retele sociale etc.
Functionalitatea gratuita este foarte limitata, dar versiunea platita ofera multe avantaje:
- editarea layerelor;
- adaugarea de efecte interesante, forme 3D, frame-uri etc.;
- editarea dimensiunilor;
- poti lucra fara reclame intruzive.
Costurile abonamentului incep de la 3,33 USD.
Concluzie
Asadar, pentru a crea singur un banner publicitar, nu ai nevoie de educatia artistica si cunostintele unui editor grafic. Datorita acestor servicii cu interfata intuitiva, puteti face o banner publicitar in doar o jumatate de ora.
Pentru ca publicitatea sa fie eficienta, este important sa alegi template-ul potrivit. Sunt mii de template-uri, asa ca gasirea unuia potrivit va necesita timp. Majoritatea respecta regulile stabilite la inceputul articolului. Sarcina ta este sa nu te lasi prada multitudinii de efecte si stickere pe care le poti folosi, nu va iesi bine daca cedezi.
Despre noi
IOmedia este o agentie specializata in servicii de dezvoltare web, aplicatii software, servicii de web design, marketing online si tutoriale video.