Cum sa alegi un nume de domeniu pentru site

De ce este important sa alegi un nume de domeniu bun pentru site?

 

Un domeniu este primul lucru pe care un vizitator il vede cand intra pe site-ul tau

Un nume ales corect face o impresie buna vizitatorului, este usor de retinut si creste recunoasterea brandului. Cu cat numele de domeniu este mai simplu, cu atat este mai mare probabilitatea ca acesta sa introduca direct adresa in browser, ceea ce inseamna ca va veni imediat pe site-ul tau.

Domeniul afecteaza promovarea site-ului tau web

Aceasta se aplica atat numelui de domeniu in sine, cat si alegerii zonei de domeniu. Deci, numele brandului si cuvintele cheie din nume afecteaza clasarea site-ului in rezultatele cautarii. In ceea ce priveste zona de domeniu: pentru un utilizator din Romania cooltshirt.ro va fi pozitionat mai bine decat coolshirt.us. Acest lucru nu se aplica zonelor de domeniu comune (.com, .net, .org etc.): acestea sunt clasificate in acelasi mod ca .ro.

Schimbarea domeniului in viitor va fi o problema

In timpul utilizarii, domeniile castiga o reputatie in motoarele de cautare, ceea ce influenteaza clasarea lor in rezultatele cautarii. Prin urmare, este mai bine sa alegi imediat domeniul potrivit, decat sa il schimbi in viitor, daca este necesar.

 

Cum sa alegi un nume de domeniu pentru site

 

Care sunt elementele unui domeniu?

Un domeniu este adresa ta unica. Este format din mai multe niveluri: cuvinte separate prin puncte.
Un domeniu de prim nivel, adica partea dreapta, indica apartenenta la o tara sau subiect. De exemplu, in zona .ro exista toate site-urile pentru o audienta vorbitoare de romana, iar in zona .org.ro exista organizatii din Romania.

Urmatoarea parte este nivelul al doilea al domeniului – numele tau de domeniu care va fi asociat de utilizatorii cu site-ul tau. Prin urmare, este important ca aceasta sa reflecte esenta informatiilor ce vor fi disponibile pe site si sa fie asociat cu marca. Un exemplu de domeniu de al doilea nivel este iomedia.ro.

Al treilea nivel este un subdomeniu care reprezinta o subsectiune a unui site. Este creat fie atunci cand domeniile sunt inregistrate in zone precum .org.ro, fie cand proprietarii de domenii creeaza un subdomeniu pe gazduire. De exemplu, pentru a separa blogul sau a pentru a imparti informatiile pentru diferite regiuni. Un subdomeniu este o parte optionala a unui nume de domeniu si, de regula, are sens doar pentru resurse mari. Exemple: blog.companie.ro, hr.companie.ro.

 

Alege o zona de domeniu

 

Toate zonele de domeniu pot fi impartite in doua categorii:

 • ccTLD (dupa tara si regiune)
 • gTLD (pe subiect si scop general)

 

Cum sa alegi o zona teritoriala

Zona teritoriala ar trebui selectata daca organizatia ta ofera servicii pentru rezidentii unei tari sau regiuni.

 • .ro – Romania
 • .us – SUA
 • .eu – Uniunea Europeana
 • .asia – Asia

Domeniul din zona .ro este mai usor de retinut pentru utilizatorii romani, de aceea organizatiile incearca sa inregistreze un domeniu pe .ro.

 

Analiza nume de domeniu site

 

Cand sa alegeti o zona tematica

Alege o zona tematica daca activitatea ta. nu este limitata la o singura tara. In acest caz, bunurile sau serviciile pe care le oferi trebuie sa respecte pe deplin unul dintre domeniile tematice.

 • .travel – agentii de turism;
 • .museum – muzee;
 • .bar – cafenele, baruri, restaurante;
 • .shop – magazine;
 • .name – bloguri personale, site-uri de carti de vizita.
 • In unele zone tematice, se pot inregistra doar organizatii din SUA. De exemplu:
 • .edu – pentru institutiile de invatamant superior;
 • .gov – pentru organizatii guvernamentale;
 • .mil – pentru militari.

 

Cand pot folosi zona teritoriala ca tematica

Unele zone teritoriale sunt in concordanta cu unele abrevieri, de aceea sunt utilizate si ca zone tematice.

 • .fm:  Statele Unite ale Microneziei – este folosit pentru radio
 • .io:  Teritoriul britanic al Oceanului Indian – este folosit pentru web development si IT
 • .md: Moldova – este folosit pentru medicina
 • .me:  Muntenegru – este folosit pentru bloguri personale
 • .nu: Insula Niue – este popular in Suedia, Danemarca si Olanda, limbi in care „nu” se traduce prin „acum”
 • .tv: Tuvalu – este folosit pentru televiziune

 

Cum sa gasesti un nume de domeniu bun

 

Este important ca numele domeniului sa nu fie ales doar pentru ca iti place, ci acesta sa si contribuie la promovarea site-ului. Cel mai eficient mod este de a folosi brandul, prescurtarea sau acronimul si cuvintele cheie.

Brandul

Utilizeaza brandul ca nume de domeniu daca doresti sa cresti prezenta si vizibilitatea companiei tale si sa obti primele locuri in rezultatele cautarii pentru interogari cu numele companiei tale.

Abreviere sau acronim

Cu cat numele de domeniu este mai scurt si mai simplu, cu atat este mai usor de retinut. Aceasta este o optiune buna daca poti folosi o prescurtare a numele proiectului, in acelasi timp nu va pierde asocierea cu brandul.

Cuvinte cheie

Daca numele marcii este prea lung si prescurtarea nu are sens, foloseste ca nume de domeniu pentru site un cuvant cheie. Cuvintele cheie din titlu vor ajuta site-ul tau sa ajunga pe primele pozitii in rezultatele cautarii pentru aceasta interogare. De exemplu, numele de domeniu al unei covrigarii poate fi covrig.ro.

 

Cautare nume de domeniu site

 

Ce altceva este important sa ai in vedere atunci cand alegi un nume de domeniu

 

Evita numerele si cratima

Cu cat sunt mai multe caractere suplimentare in numele domeniului, cu atat este mai mare riscul ca utilizatorul sa-l tasteze incorect. O exceptie este daca caracterele fac parte din numele brandului. De exemplu, site-ul web al magazinului de echipamente foto si video F64 este denumit in mod corespunzator f64.ro. Dar adaugarea de numere sau cratime pentru a obtine un nume de domeniu unic nu merita.

Gandeste-te la perspective inainte de a indica zonele regionale in nume

De exemplu, site-ul unui atelier de reparatii auto din Bucuresti poate fi atelierautobucuresti.ro . Alege insa acest nume cu grija deoarece daca doresti sa iti extinzi afacerea si sa deschizi ateliere de reparatii auto in alte orase, va trebui sa schimbi numele domeniului sau sa folosesti cate un domeniu pentru fiecare oras.

Daca domeniul dorit este ocupat, adauga un cuvant care se potriveste

Daca ai un magazin de gogosi, dar gogosi.ro este deja luat, poti incerca gogosiproaspete.ro sau gogosidelicioase.ro. Un avantaj suplimentar este ca acest nume poate duce la trafic suplimentar catre site prin utilizarea unor cuvinte cheie noi.

Incerca sa ai numele de domeniu diferit fata de competitie

Daca ai ales un nume potrivit, cauta-l intr-un motor de cautare si verifica daca exista deja domenii asemanatoare. Daca diferenta fata de competitie este de o litera sau cratime, merita sa iei in considerare un nume de domeniu diferit.

 

Acum ca stii cum sa alegi un nume de domeniu pentru site este timpul sa treci la pasul urmator, crearea unui site.

Despre noi

IOmedia este o agentie specializata in servicii de dezvoltare web, aplicatii software, servicii de web design, marketing online si tutoriale video.

Solicita oferta

Oferim servicii care iti vor creste afacerea online.

Ultimele noutati!

Ultimele articole

Vezi toate articolele

Spune-ti parerea